MAAŞ ZAMMI ALIM GÜCÜNÜ ETKİLER Mİ?

MAAŞ ZAMMI ALIM GÜCÜNÜ ETKİLER Mİ?

MAAŞ ZAMMI ALIM GÜCÜNÜ ETKİLER Mİ?

Memur ve emeklilere 2022 yılı 6 aylık enflasyon farkı yüzde 41 olarak belirlendi ve maaşlara yansıdı. 16 Aralık 2021 tarihinde asgari ücrete yapılan yüzde 50’lik zam 6 ay geçmeden eriyince 2022 yılı Temmuz ayında asgari ücrete yüzde 30 oranında ara zam yapılarak bir yıldaki artış yüzde 95 civarında oldu. 

Peki bu zam alım gücünü etkiler mi?

Memurlar bu ay içerisinde zamlı maaşlarını alacaklar, asgari ücretliler ise önümüzdeki ay içerisinde zamlı ücretlerini alacaklar. Yaz aylarının girmesiyle birlikte meyve-sebze fiyatlarında aşağı yönlü fiyat hareketlerini gördük ve artan maliyetlere rağmen bir nebze de olsa rahatlama görüldü. Ancak maliyetlerin yüksekliğinden dolayı fiyatların istenilen düzeye düşmediği ve önümüzdeki sonbaharda tekrar fiyatların tırmanışa geçeceğini söylersek o vakit alım gücünün arttığını söyleyemeyiz. Maaşlara yapılan zamlar yeni maliyetler oluşturucağından dolayı ürünlere önümüzde sonbahardan itibaren yeni zamların yansıtılmasıyla fiyatların daha da artacağı anlamına gelmektedir. Nitekim asgari ücret zammının ardından birçok ürünlere fiyat güncellemesi yapıldığını gözlemlendi. Yüksek enflasyon baskısı devam ederken maaşlara yapılan düzenlemelerin iki-üç aylık dilimden sonra tekrar aynı seviyelere düşeceğini görebiliriz. Karşılaştırma yapılırken geçen sene bu aylarda bir ürünü kaça alıyordunuz ve aradan geçen bir yılın ardından kaç liraya aldınız cevabıyla karşılaştırırsak isabetli bir analiz yapmış oluruz.

Geçmiş dönemlerde ülkemizde yapılan iki adet istikrar programı sonrası ülkemizde iflasların arttığını görmüştürk. 24 Ocak 1980 ile 5 Nisan 1994 istikrar programı adında ülke felakete ve iflaslara sürüklenmişti. 2001 Şubat ayında yaşanan ekonomik kriz ile birlikte geçmişten ders almadığımızı göstermektedir. 20 yıllık tek başına bir iktidarın 2008 global krizde bile çok etkilenmediğini görmüştük, ancak o dönemde kadrolarda başarılı isimlerin olduğunu söyleyebiliriz. Bugün yaşanan ekonomik krizin ise uzun süre devam etmesinin birinci sebebi ekonomide yapılan yanlış adımlar ve ekonomi başına seçilen yanlış isimlerden kaynaklandığını söyleyebiliriz. Yüksek enflasyon karşısında yapılan maaş zamlarının vatandaşlarımızın alım gücünü ne kadar yükselteceğini önümüzdeki Kasım ayında görebiliriz. Geçici süreliğine yapılan iyileştirme yüksek enflasyon karşısında tekrar eriyeceğe benziyor. Rabbim hayırlara vesile kılsın, inşaAllah bu krizden en az hasarla çıkarız.