ZEUGMADA KAZI ÇALIŞMALARI

ZEUGMADA KAZI ÇALIŞMALARI

http://www.youtube.com/embed/dgcqwCKdATM Kazı Başkanı Doç. Dr. Görkay: "Bu yıl ki kazılarda iyi korunmuş fresk ve mozaiklere ulaşmayı hedefliyoruz"


Nizip ilçesindeki Zeugma Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazıların, bu yıl "Muzolar Evi"nde sürdürüleceği bildirildi.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve kazı başkanı Doç. Dr. Kutalmış Görkay, yaptığı açıklamada, her yıl olduğu gibi bu yıl da kazı çalışmalarına en büyük desteği Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verdiğini söyledi.

Çalışmalara Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in de destek verdiğini ifade eden Görkay, bu yıl ki çalışmaların yine "Muzolar Evi"nde devam edeceğini belirtti.

Çalışmaların ekim ayı ortalarına kadar süreceğini vurgulayan Görkay, "2007’den bu yana Muzolar Evi’ndeki çalışmalarımız sürüyor. Burası oldukça iyi korunmuş ve büyük bir yapı. Üzeri kapanmış, çok büyük dolgusu var. Çalışmalarımızı bu dolgunun güney kısmındaki alanda sürdüreceğiz. Bu yıl ki kazılarda önemli bulgular, iyi korunmuş fresk ve mozaiklere ulaşmayı hedefliyoruz" dedi.

Görkay, çalışmaları Rusya’dan gelen akademisyen, öğrenci ve teknik ekiple yürüttüklerini kaydetti.

Zeugma’nın Dünya Kültür Mirası listesine girmeye hazırlanan önemli bir merkez olduğunu dile getiren Görkay, "Burası sadece bilimsel açıdan değil, Türkiye turizmi ve ülkemizin dünyaya tanıtılması açısından da önde gelen antik kentlerden birisi. Onun için çalışmalarımızı, sadece bilimsel açıdan değil aynı zamanda restorasyon, konservasyon ve çevre düzenlemelerine önem vererek sürdürüyoruz" diye konuştu.

- Zeugma Antik Kenti 

Zeugma Antik Kenti, milattan önce 300’de Büyük İskender tarafından "Selevkia Euphrates" adıyla kuruldu. Romalı komutan Pompeius, milattan önce 64’te kendine yaptığı yardımlar karşılığında kenti 1. Antiachos’a verdi. Kommagene Krallığı’nın 4 büyük şehrinden biri olan kent, milattan önce 31’den itibaren tamamıyla Roma İmparatorluğu’na bağlanıp, "köprü" ve "geçit" anlamına gelen "Zeugma" adını aldı. Roma Dönemi’nde büyük bir zenginlik ve ihtişam yaşayan Zeugma, milattan sonra 256’da Sasani Kralı 1. Şapur tarafından ele geçirilerek yakılıp, yıkıldı.

GAP kapsamında inşa edilen Birecik Barajı’nda su tutulmaya başlanmasıyla Türk ve yabancılardan oluşan ekipler tarafından antik kentin sular altında kalacak bölümlerinde yoğun kurtarma kazıları yapıldı. Kazılarda gün ışığına çıkarılan ve her birinin bir şaheser olduğu ifade edilen mozaikler, duvar resimleri, Mars Heykeli ve Kil Mühür Baskı Koleksiyonu, Gaziantep Arkeoloji Müzesi’ne taşındı. Eserler daha sonra inşa edilen Zeugma Mozaik Müzesi’nde sergilenmeye başladı.

Açık hava müzesine dönüştürülmesi hedeflenen Zeugma Antik Kenti’nde, Bakanlar Kurulu’nun 2005 yılında aldığı kararla Doç. Dr. Kutalmış Görkay başkanlığında kazı çalışmaları yapılıyor.