ÇOCUKLARDA KABIZLIK

ÇOCUKLARDA KABIZLIK

http://www.youtube.com/embed/Y3qCJ2AbrAc Özel Primer Hastanesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Çiğdem Barlas Çocuklarda Kabızlığın Tanımı Sebepleri ve neler yapılması hakkında genel bilgiler verdi. Kış aylarında yeme alışkanlıklarının değişmesi ve metabolizmadaki hareket hızının azalmasıyla birlikte pek çok kişide görülen kabızlığa karşı uyarıda bulunan Çiğdem Barlas, günlük yaşamda yapılacak basit ve pratik değişikliklerle bu durumun önlenebileceğine dikkat çekti.

 

Bu dönemde meyvelerin suyu yerine bütün olarak tüketiminin posa alımını artıracağından bağırsak sağlığı için daha yararlı olacağını vurgulayan Özel Primer Hastanesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Çiğdem Barlas konuşmasında; “Çocuğun kaka yaparken ağrı çekmesi ya da ağlaması, 10 dakikadan uzun süren ıkınma veya zorlama sonrasında kakasını yapamaması, Kakanın keçi pisliği gibi sert ve parça parça olması, Kaka yaparken dışkıya kan bulaşması veya kakadan sonra damlaması ve 3 günden daha uzun bir süre kakasını yapmamış olması (İSTİSNA: 1 aydan büyük ve anne sütü emen bebeklerde karın kasları henüz gelişmediği için nadir olarak kaka yapmama durumu normal olabilir)” dedi.

Kabızlık İçin Evde Bakım Önerileri ve 1 Yaşından Küçük Bebeklere Uygulanması Gereken Diyet konusuna değinen Özel Primer Hastanesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Çiğdem Barlas, şunları söyledi.  Yalnızca anne sütü ile ya da formülle beslenen 4 aylıktan büyük bebeklerin diyetine günde 30 mL x yaş (ay cinsinden; örneğin 4 aylık bir çocuk için 120 mL) meyve suyu ekleyin. Üzüm, armut veya kuru erik suları her yaş için uygundur. 6 aylıktan büyük bebeklerin diyetine günde iki kez bol miktarda lif içeren bebek mamaları da ilave edin (bezelye, fasulye, kayısı, kuru erik, şeftali, armut, erik, kayısı, ıspanak).

1 Yaş Üstü Çocuklara Uygulanması Gereken Diyet: Meyve sularını arttırın (elma, armut, kiraz, üzüm, kuru erik) (not: turunçgillerden elde edilen meyve suları bu durumda faydalı değildir), Çocuğunuza bol miktarda lif içeren meyve ve sebzeler verin (bezelye, fasulye, brokoli, muz, kayısı, şeftali, armut, incir, kuru erik, hurma),

 

Çocuklarda Kabızlık

 

Çocuklarda kabızlık pek çok sendrom ile birlikte bulunsa da, en çok diyette az su bulunması, posalı gıdaların yetersiz alınımı, çocuğun gündelik alışkanlıklarının bozulması ya da çocuğun kakasını tutmasına neden olan makattaki ağrılı çatlaklar nedeniyle ortaya çıkar.

 

Ne Yapmalı:


- 2 yaşından küçük çocuklarda sert kakayı yapabilmesi için yardım
- Gliserin fitili
- Yağlanmış rectal derece ya da parmak ile uyarma
- Hacmi arttırmak ve kakayı yumuşatmak:
- İçilen su miktarını arttırmak
- Diyetine doğal yağ içeren besinler eklemek. (örneğin: zeytinyağı)

- Posalı Gıdalar, kepekli ve taneli gıdaların diyete eklenmesi, ( örneğin: meyveler, yeşil sebzeler, buğday, mercimek)

 


  Anal çatlağı olan çocuklarda:


- Gliserin fitili kullanabilir.( sadece 1 tane)
- Yukarıda anlatılan yöntemlerle kaka yumuşatılmalıdır.
- Küçük çocuklarda günde üç kere oturma banyosu.

  Herhangi başka bir rahatsızlığı olmayıp sadece kabızlık sorunu olan çocuklarda:

Yemeklerden sonra veya başka bir zamanda, fakat her gün aynı saatte, çocuk kaka yapsa da yapmasa da lazımlığa veya tuvalete oturtturularak bağırsağa hareket düzeni kazandırmak oldukça iyi sonuçlar vermektedir.

 

— Tüm taneli tahıllardan yapılan yiyecekleri arttırın (kepekli gevrekler, kepekli krakerler, yulaf ezmesi, esmer pirinç, kepekli ekmek; çocuk 4 yaşından büyükse patlamış mısır verilebilir).

 

- Kabızlığa neden olan yiyecekleri azaltın (süt, dondurma, peynir, yoğurt ya da pişmiş havuç).


  3. Tuvalet Eğitimini Geçici Durdurun:

-Geçici olarak çocuğunuzun altını bezleyin.
- Çocuğunuza kakasını yaparken poposunun acımayacağı konusunda güven verin.
- Kakasını yaptığında onu kutlayın. Kakasını tutması, oturağa oturmak istememesi ya da eğitime direnç göstermesi durumunda baskı yapmaktan, ceza vermekten ya da fiziksel zorlama yapmaktan kaçının.

4. Tuvalete Oturma (eğer çocuk tuvalet eğitimi aldıysa):
Yemeklerden, özellikle de kahvaltıdan sonra 10 dakika boyunca tuvalete oturtarak düzenli bir tuvalet alışkanlığı oluşturun.

5. Aşağıdaki Durum(lar)da Doktorunuza Başvurun:
- Kabızlığa yol açmayan bir diyet 1 haftadan daha uzun bir süre uygulandıktan sonra takip eden iki dışkı yapma arasında geçen süre 3 günden uzunsa
- Çocuğunuzun durumu kötüleşirse ya da doktorunuza başvurmanızı gerektiren bulgulardan biri ortaya çıkarsa.