DİN EĞİTİMİNDE ÖZGÜN BİR YÖNTEM SEYEF

DİN EĞİTİMİNDE ÖZGÜN BİR YÖNTEM SEYEF

DİN EĞİTİMİNDE ÖZGÜN BİR YÖNTEM SEYEF


Tanıştığımız yeni insanlar yeni fikirler, yeni şehirler ise yeni bakış açıları kazandırır anlayış frekansı açık olanlara. Bu bağlamda gezmek insanın ufkunu açan ve büyük deneyimleri gözlemlemesine vesile olan kültürel zenginlikleri görme imkanıdır. 
Seminerler için gittiğim şehirlerde tanıştığım dostların heyecan uyandıran çalışmalarına tanık olmak bana da büyük bir şevk ve heyecan veriyor.
Bu bağlamda Din Eğitiminde özgün bir çalışma olarak gördüğüm bir etkinlik ve projeden bahsetmek istiyorum. Adana Sarıçam Orhangazi İHO’da meslek dersleri öğretmeni olarak görev yapan değerli dost Yaşar Çıraklı’nın gençlerin yüreğine dokunan ve onları geleceğe hazırlayan çalışmalarına değineceğim. 
Gençleri, önemsediğiniz değerler çerçevesinde yetiştirmek istiyorsanız onların yüreklerine dokunacak adımlar atın. 
Yaşara Çıraklı kardeşimiz öğrencilerin yetiştirilmesi ve onların geleceğe hazırlanması için neler yapılabileceğini düşünürken, onların okul ortamında değerler ekseninde bir platformda olmaları gerektiğine kanaat getirir. İlk önce yedi ve sekizinci sınıftan başarılı ve lider olma özelliğine sahip gençleri belirler. Bunlarla bir toplantı yapar. Onlara, kendilerini alt sınıftan gelen öğrencilere abi ve abla olarak görevlendirmek istediğini söyler. 
Sorumluluk vermek çocukları geleceğe hazırlamada en önemli donanımlardan birisidir. 
Bu yaklaşım gençlerin kendilerine değer verildiğini hissettirdiği için büyük bir karşılık bulur. Yaşar Çıraklı hocamız okula yeni başlayan öğrencilerle de konuşup onlara abi ve abla olacak gençleri tanıştırır. Böylece okulda yeni ve özgün bir eğitimin de tohumu atılmış olur.
Gençler birbirleriyle ilgilenecektir. 
Haftada bir gün birlikte yemek, sohbet, namaz, kitap okumak gibi etkinlerle gençlerin kaynaşmasına ortam hazırlanır.
İlk sıralar spontane gelişen bu yaklaşım sonraları belli ilkeleri olan bir eğitim sistemine dönüşür. Artık ona bir isim verme zamanı da gelmiştir.
SEYEF Sevgiyle Yeşeren Fidanlar
Yaklaşık dört yıldır süren bu çalışma Yaşar Çıraklı hocanın okulda daha farklı bir kimlikle tanınmasına vesile olur. Kendisi aynı zamanda izci lideri de olan hocamız öğrencilerin kültürel anlamda da yetişmesi için onlara kitap okuma ve yazarlarla buluşma etkinlikleri düzenleyerek entelektüel bir birikime sahip olmalarına da imkan sağlamaktadır. 
SEYEF projesinin ana eksenini öğrenciler oluştursa da velileri bu çalışmada göz ardı edemeyiz. Özellikle bu yaştaki çocukların ailelerinden izinli olarak bu çalışmalara katılmalarını sağlamak büyük bir önem arz etmektedir. 
Bu da yeni bir projenin habercisidir. Yaşar Çıraklı hocamız bunun için de HASİP projesini geliştirir. Haftaya Sizdeyiz Projesi; öğrencilerle velilere bir hafta önceden haber gönderilir. Kendilerinin ziyaret edileceği söylenir. Böylece veliler de SEYEF ve içeriğinden haber edilerek öğrencilerle bu proje kapsamında neler yapıldığı ve yapılacağı bilgisi verilir. Öğrencilerin durumu görüşülür.
SEYEF kapsamında sinema, tiyatro, halı saha maçları, geziler, oyunlar, kamplar düzenlenerek içeriği genişletilerek öğrencilerin daha çok ilgisini çekecek bir formata dönüştürülür. 
Artık öğrenciler birbirleriyle daha yakın ve daha kardeş bir ortamda bulunmaktadır. 
Din Eğitiminde ÖZGÜN bir yöntem olan SEYEF ve HASİP çerçevesinde okulda gözle görülür bir gelişme gerçekleşir. En önemlisi de okuyan, birbirine saygılı, inançlı bireylerin tohumları atılır.
Okulda SEYEF’li olmak bir ayrıcalıktır. 
Hafta sonu gerçekleşen ziyaretim de SEYEF kapsamındaydı. Öğrenciler kitapları okumuş, notlar almış ve sorular hazırlamıştı. 
Bu çalışmayla bedel ödenen uygulamaların gençliğin geleceğini şekillendirmesindeki önemini gördüm. 
Suçlamak ve yargılamak kolaydır.
Hep söylerler ya karanlığa söveceğine bir mum da sen yak. İşte SEYEF karanlıklara birer mum olacak bireylerin yetiştirilme sürecinde özgün bir yöntem olarak Sarıçam Orhangazi İHO’da yeşermektedir. 
Başarı,
 uğrunda fedakarlık edenlere verilmiş bir ödüldür. 
Seyit Ahmet Uzun